Sociaalwerker; “Ik heb in mijn caseload een moeder die vanwege een acute lichamelijke beperking haar baby niet meer op mag tillen? Hoe kunnen we haar ondersteunen en vanuit welke wetgeving gaan we dit doen? Wmo omdat het om een beperking van een volwassene gaat? ZVW omdat het probleem ontstaat door een medisch gegeven? Of Jeugdwet omdat dit mogelijk de ontwikkeling van een kind bedreigd?”
Jeugdconsulent: “Ik heb een jongere in zorg en die verblijft in een Kamer Training Centrum (KTC) dat een contract heeft met de gemeente vanuit de Jeugdwet maar niet vanuit de Wmo en zij wordt binnenkort 18, hoe moeten we de financiering dan regelen?”
Jeugdconsulent: “Voor een kind waar ik al jaren bij betrokken ben heeft het CIZ een Wlz indicatie afgegeven. Ouders geven aan dat ze het fijn zouden vinden wanneer ik voorlopig nog betrokken blijf omdat ik het gehele gezin goed ken, kan hulp vanuit de Jeugdwet en Wlz naast elkaar lopen en kan ik betrokken blijven?
Slechts een greep uit de vragen die ik wekelijks krijg van mijn collega’s; sociaalwerkers en jeugdconsulenten binnen een wijkteam. Je zult maar werkzaam zijn binnen de zorgsector! Aan de ene kant een prachtig beroep omdat je inwoners in een (tijdelijke) kwetsbare situatie kunt helpen vanuit eigen regie verder te gaan, maar ook een sector vol ingewikkelde wet- en regelgeving waardoor mensen ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Als collega’s lukt het ons gelukkig altijd een antwoord te vinden op dit soort vragen, maar het is soms een flinke puzzel. Laat staan hoe ingewikkeld het kan zijn om de weg te vinden door het ‘bos’ voor een burger die hulp nodig heeft.
Als docent/opleider binnen de Post Hbo Opleiding Consulent/Zorgbemiddelaar Wmo, Jeugdwet, Wlz besteden we aandacht aan de opbouw van het Nederlandse zorgstelsel en de daarbinnen horende stelselwetten. We kijken naar de grenzen van de wetten, maar vooral naar de mogelijkheden en overlap tussen de wetten om de studenten een basishouding te leren om ‘over de wetten heen te werken’ en te handelen vanuit de bedoeling van de wetten.
Het Sociaal domein in Nederland is zo breed dat je als professional onmogelijk alles kunt weten. Een onderzoekende houding, en (keten)samenwerking is daardoor cruciaal om om te kunnen komen tot maatwerk passend bij de hulpvraag van een inwoner. We leren studenten te werken vanuit een positie naast de inwoner waarbij ruimte blijft voor de capaciteiten van de inwoner. Daarnaast besteden we aandacht voor aandachtig en effectief te communiceren.
Herken je de mooie, inhoudelijke en uitdagende kant van het werken binnen de zorgsector, maar ook de ingewikkeldheid van werken met de wet- en regelgeving, dan is deze Post Hbo opleiding voor jou een kans om verdieping te vinden in je werkzaamheden.
Wil je meer weten over de opleiding, zie onderstaande link.
コメント